Bahaya Makanan Tanpa Disedari Kepada Kanak-Kanak
Ya, saya tahu kebanyakkan daripada kita akan berkata "orang tua dulu-dulu makan macam-macam, takde pape pun elok sihat sampai ke tua".
Cuba anda baca apa yang saya ingin kongsikan dengan anda. Walaupun kita tidak boleh mengelakkan makanan yang menjadi musuh dalam selimut kepada kesihatan kita dan anak-anak tetapi kita mampu mengurangkannya.
Makanan-makanan yang menjadi punca-punca kanser:
1. Semua makanan yang mempunyai kesan kehitaman (hangus).
menghasilkan amino aromatik heterosiklik iaitu karsinogen. Karsinogen
menyumbang radikal
bebas kepada tubuh yang memusnahkan sel-sel badan dan
meningkatkan pelbagai risiko
penyakit seperti jantung, strok, kencing manis, artritis
dan kanser.
Pengambilan secara sederhana atau jarang adalah lebih baik. Daging merah penyebab
kanser usus. wanita yang mengambil banyak daging merah sewaktu remaja berisiko
tinggi terkena kanser payudara setelah menopaus. (sumber: Epidemiologi
Nutrien,University of Leeds). Menurut World Cancer Research Fund, Bawang putih
3. Gula.
Merupakan gula ringkas dan tidak mempunyai sebarang khasiat dan zat yang
berguna. Malah, gula menyingkirkan zat sedia ada dalam tubuh yang mana
sepatutnya zat-zat ini diserap oleh sel-sel dan organ tubuh untuk bekerja lebih
efisien agar menghasilkan tahap kesihatan yang optima. Gula merupakan punca
kepada pelbagai jenis penyakit seperti penyakit mental, perubahan mood,
mencetuskan perubahan personaliti, penyakit diabetes, batu karang dan lain-lain.
Mengambil makanan yang tinggi sodium secara berlebihan boleh menyebabkan
buah pinggang gagal memproses sodium, seterusnya terkumpul dalam darah dan
akhirnya menyebabkan penyakit darah tinggi, merosakkan arteri jantung dan
meningkatkan risiko kanser perut. Seterusnya akan memberi kesan kepada bekalan
darah ke tisu otak yang menyebabkan otak kehilangan memori dan otak terencat.
Orang dewasa hanya memerlukan 7gram garam sehari dan kurang 4gram sehari bagi
kanak-kanak.
5. Minuman bersoda / minuman berkarbonat dan minuman manis.
7. Aditif makanan dan minuman seperti aspartame.
> Pewarna - Menimbulkan alergi dan kanser hati, menyebabkan hypertrophy,
Mengandungi gula dan pelbagai aditif yang memberi risiko penyakit kepada tubuh.
Satu gelas minuman berkarbonat setiap hari boleh menjadi penyebab serangan
jantung. (sumber: Universiti Harvard)
6. Kentang goreng dan cip kentang yang diproses dikilang serta makanan
Satu gelas minuman berkarbonat setiap hari boleh menjadi penyebab serangan
jantung. (sumber: Universiti Harvard)
ringan yang mengandungi lemak trans.
Kentang goreng diperbuat daripada 'hidrogenated oils' dan digoreng pada suhu
yang amat tinggi. Kentang goreng turut mengandungi acrylamides, salah satu bahan
penyebab kanser. Lemak trans adalah lemak berbahaya kepada kesihatan
meningkatkan paras LDL (kolestrol jahat) dan menurunkan HDL (kolestrol baik)
dalam tubuh. Lemak trans merupakan penyebab penyakit jantung koronari dan
menyumbat pembuluh darah.
Aditif makanan bermaksud apa-apa bahan yang dimasukkan dengan sengaja ke
dalam atau pada makanan dalam kuantiti kecil bagi mempengaruhi kualiti
penyimpanan, tekstur, konsistensi, rupa, bau, rasa, kealkalian atau keasidan
makanan tersebut, ataupun secara tidak langsung semasa pemprosesan,
penyimpanan atau pembungkusan. (sumber: Jabatan Kimia Malaysia). Contoh aditif
ialah bahan-bahan campuran yang diberi nama huruf awal "E", seperti E101
(Riboflavin), E123 (Amaranth), E211 (Natrium Benzoate), E249 (Kalium Nitrit), E322
(Lesitin) dan sebagainya. Antara bahan aditif yang tidak dibenarkan penggunaan
dalam bahan makanan adalah seperti asid borik,& pemanis tanpa zat siklamat.
Antara kesan-kesan Aditif makanan kepada manusia:
> Sulfit - Sesak nafas, gatal-gatal dan bengkak > Pewarna - Menimbulkan alergi dan kanser hati, menyebabkan hypertrophy,
hyperplasia, dan masalah kelenjar tiroid
> MSG - Kerosakan otak, kelainan hati, trauma, hypertension, penyebab stress,
> MSG - Kerosakan otak, kelainan hati, trauma, hypertension, penyebab stress,
demam tinggi, mempercepatkan proses penuaan, alergi kulit, mual,
muntah, migrain, asthma, mengurangkan penumpuan otak dan depresi
> BHT dan BHA - Menyebabkan kelainan kromosom pada orang yang alergi
> BHT dan BHA - Menyebabkan kelainan kromosom pada orang yang alergi
terhadap aspirin.
> Pemanis tiruan (Aspartame) - Menyebabkan kanser perut (pemanis saccarin),
> Pemanis tiruan (Aspartame) - Menyebabkan kanser perut (pemanis saccarin),
gangguan saraf dan tumor (aspartan) dan
mutagenik
8. Alkohol yang berlebihan. Memberi kesan kepada kerosakan hati, menyebabkan ulser perut, menyebabkan
kerosakan saraf dan kecacatan pada janin
9. Bahan-bahan makanan yang dibakar mengandungi Acrylamides.
kerosakan saraf dan kecacatan pada janin
Acrylamides terhasil apabila makanan di masak pada suhu tinggi seperti goreng
dalam minyak terlampau panas dan juga dibakar pada suhu terlalu tinggi.
Acrylamides menjadi berbahaya kepada kesihatan kerana menyebabkan risiko
kanser seperti kanser payudara. Namun begitu,Acrylamides tidak ditemui pada
makanan yang dimasak secara kukus atau rebus.
0 comments:
Catat Ulasan