Followers - Pengikut

Jom Shopping LAZADA

Lazada Malaysia

CARA URUSKAN SUSU BADAN

CARA URUSKAN SUSU BADAN

Langkah-langkah yang saya tulis disini adalah berdasarkan buku-buku, artikel-artikel & blog-blog cara panduan menyusu & mengurus susu badan yang telah dibaca dan kemudian saya praktikkan secara 'try&error' terlebih dahulu.  Saya telah mengamalkan langkah-langkah ini selama saya menyusu badan sepenuhnya.

1. PAM SUSU IBU-SETIAP BREAST SELAMA 10MIN

(Perah guna tangan, pam manual / bateri / elektrik (double / single pam)

  •   EBM susu ibu yg baru di pam / perah boleh bertahan pada suhu bilik Max. 4jam.
  •  Susu perahan boleh diberi terus kpd bayi atau di simpan dlm peti sejuk /disejukkan dalam cooler bag berisi ice pack (4 ice pack tahan 12jam untuk tampung 6-8 biji botol susu simpan) (ice pack boleh diulang pakai selama 1 tahun. Bekukan ice pack Min.8 jam sebelum guna)
  •  Simpan susu perahan dalam ice box pun boleh. Isi dengan ais kiub banyak-banyak
  •  Cara terbaik - tuang susu yang diperah ikut keperluan bayi ke dalam botol susu minum. Lebihan susu dalam botol susu simpan disimpan dlm peti sejuk bahagian bawah untuk dijadikan stok untuk keesokan hari @ Untuk Bayi



2. SEJUKKAN STOK SUSU  BADAN

(peti sejuk bhgn bawah – Max.48jam=2hari)

 Dalam tempoh 48jam, susu perahan perlu diguna untuk bekalan anak keesokan hari@ pun dibekukan.

Jika untuk bekukan terus;

 Susu perlu disejukkan Min. 1/2 jam sebelum dibekukan @ dicampur ke dalam botol simpan berisi separuh susu beku. 


STOK SUSU SELEPAS DISEJUKKAN DALAM PETI AIS MINIMUM 1/2JAM


  1. Sekiranya Untuk Bayi Menyusu·   Susu ibu sejuk yang cair,- tuang ke dalam botol susu minum, rendam seketika dlm air panas hingga tahap suam yg sesuai untuk bayi. (titikkan sikit kat tangan sebelum bagi kat baby). Susu ibu yang tidak habis diminum dalam tempoh 1jam tidak boleh ulang minum atau di simpan dalam peti ais semula.
  2. Sekiranya Untuk Beku (simpanan/stok)·   Simpan lebihan susu yang tidak bercampur dengan lebihan susu yang telah diminum oleh bayi ke dalam botol simpan @ plastik khas. Guna botol simpan / plastik – boleh isi ikut berapa auns baby minum @ isi penuh botol (perlu tinggal ruang kosong dalam ½ inci sebab susu badan akan mengembang. Labelkan tarikh stok susu dipam, masa dan berapa auns@ml. Kalau hantar kat pengasuh tambah nama.



3. PANDUAN BEKUKAN STOK SUSU EBM

(peti sejuk-bahagian atas)

  • Peti sejuk 1 pintu – Max. 2 minggu
  • Peti sejuk 2 pinti – Max. 3 bulan
  • Deep Freezer – Max. 6 buland) 
  • Bawa EBM stok dalam perjalanan. Susun susu beku dalam cooler box hingga 2/4 cooler box. Tambah kiub ais selang selikan dengan garam sebanyak mungkin. (garam agen pembeku yg terbaik). Untuk perjalanan jauh lebih 2 jam & sebagai langkah keselamatan, periksa stok EBM setiap 2-3jam sekali. Buang ais cair & tambah garam & ais.
**PERINGATAN- stok susu beku cair tak boleh dibekukan kembali sebab antibodi dalam susu ibu dah hilang.

Bila dah dibekukan, sebahagian antibodi dah hilang sebab nak lawan bakteria semasa dalam proses pembekuan. tapi jauh lebih baik daripada susu tepung. Sebab susu tepung takda antibodi.

Sekiranya susu badan cair – susu tersebut perlu dihabiskan dalam tempoh 24jam.


4. CARA CAIRKAN SUSU BADAN

(Perlu digunakan dalam tempoh 24jam-simpan dibahagian peti sejuk bawah)

  1. Ambil stok yang paling lama/terawal yang dibekukan.
  2. Lalukan bawah pili air sehingga stok susu EBM mencair. Memang bazir air. Sesekali bolehla. ATAU;
  3. Lalukan sekejap bawah pili air sampai susu ibu cair sikit je. Letakkan dalam bekas berisi air dan simpan dalam peti sejuk bhgn bawah semalaman. Esok pagi dah boleh isi dalam botol minum anak ikut berapa auns yang bayi perlukan. simpan botol susu minum balik dalam peti ais bawah. Bila nak guna amik je sebotol dulu dan rendam dalam air panas. Susu badan beku yang dah cair kena guna dalam tempoh 24jam.
  4. Kalau tak nak isikan dalam setiap botol minum susu pun boleh. Esoknye bawak je stok botol susu simpan / plastik simpan yg dah cair pegi umah pengasuh. Isi botol2 susu / plastik susu dalam cooler bag siap dengan ice pack yg tahan 12jam.
  5. Dalam tempoh 24 jam, jika susu badan cair baby tak sentuh lagi, Stok susu tu boleh campur dalam makanan baby, bagi adik beradik dia, mandikan baby, siram pokok bunga, paling akhir kalau sanggup boleh minum..rasa lebih kurang air nasi je. Kalau puting luka sapukan dengan air susu, puting cepat baik.
***KERJA-KERJA MENGURUKAN SUSUBADAN PERLU DILAKUKAN DENGAN PANTAS SUPAYA SUHU SEJUK SUSU TIDAK BERKURANG DENGAN CEPAT.












2 comments:

afzan ismail berkata...

Info yg sgt membantu saya, tqvm ;)

syuhada berkata...

Tq sis...mmg sgt membantu perkongsian nie...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

New Entry