Resepi Lauk Cepat dan Mudah (Anak 2 tahun dan ke Atas)
Resepi Ayam Kunyit Italian Style
Bahan-bahan:
Sedikit isi ayam (diperap seketika dengan kunyit hidup)
kunyit hidup ditumbuk halus
Sedikit Italian seasoning
Secubit kecil garam
2 Bawang kecil (dicincang halus)
1 biji bawang putih (dicincang halus)
1/2 sudu mentega
1 1/2 Sudu Minyak Zaitun
1/3 cawan air
2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam
dan secubit kecil Italian Seasoning, tumis lagi dalam 3 minit.
dan secubit kecil Italian Seasoning, tumis lagi dalam 3 minit.
3. Masukkan 1/3 cawan air. Letak penutup atas kuali. Kecilkan api, masak
lagi dalam 2 minit
lagi dalam 2 minit
4. Masukkan lobak merah yang dipotong dadu. Masak lagi dalam 3 minit
5. Masukkan pula kacang panjang dan tumis lagi dalam 5 minit.
6. Sebelum tutupkan api masukkan secubit kecil garam dan tutupkan dengan
penutup kuali.
penutup kuali.
***Tips Masakan***
1. Kurangkan kehilangan zat dan nutrien makanan melalui wap masakan dengan
cara menutup periuk / kuali.
2. Daging / daging ayam perlu dimasak dengan sempurna dalam tempoh 10-20min
untuk matikan semua bakteria-bakteria yang ada
********SELAMAT MENCUBA KOLEKSI RESEPI MAKANAN BAYI^__^********
0 comments:
Catat Ulasan